Κατηγορίες
Τελευταία άρθρα
COVID-19 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
COVID-19 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
20/06/2020 0

ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ
ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ
18/06/2015 1

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
18/06/2015 0

ΑΡΘΡΟ 3
ΑΡΘΡΟ 3
17/06/2015 0

ΣΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
30/11/-0001 1

Τελευταία Σχόλια
ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ
Arek Plucinski

ΣΥΡΟΣ

Ετικέτες Άρθρων
Κατηγορίες Blog

ΣΥΡΟΣ

Posted by azolimnosbay 30/11/-0001 1 Comment(s) ΣΥΡΟΣ,

Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα. Είναι περιτριγυρισμένη ανατολικά από τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, δυτικά από τη Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κέα και από βόρεια τη Γυάρο. Από το λόφο της Άνω Σύρου μπορεί να δει κανείς όλα αυτά τα νησιά και αμέσως θα καταλάβει γιατί η Σύρος εξελίχθηκε σε διοικητικό, εμπορικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων.
Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, "Η Αρχόντισσα του Αιγαίου" χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους που περιβάλλουν το λιμάνι. Γοητεύει αμέσως η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της καθώς είναι ίσως η μοναδική κλασσική πόλη που έχει απομείνει στην Ελλάδα. Μια αρχιτεκτονική που μαρτυρά την ιστορία της Σύρου που ξεκινά από τους πανάρχαιους χρόνους και καταλήγει στο σήμερα. Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός του παλιού με το νέο, του κλασσικού με το μοντέρνο.
Το βόρειο μέρος του νησιού ονομάζεται Απάνω Μεριά και είναι ορεινό, ενώ στο νότιο μέρος που είναι πεδινό βρίσκονται οι περισσότεροι οικισμοί, χωριά και παραλίες της Σύρου. Η Απάνω Μεριά, με τη γραφικότητα της και την ηρεμία της, προσφέρεται για εξερεύνηση καθώς οι δρόμοι και τα μονοπάτια ναι μεν είναι ελάχιστα αλλά οδηγούν μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο με βράχια, σπηλιές, γεφυράκια στις παρθένες στις άβατες παραλίες του νησιού. Αντίθετα το νότιο μέρος της Σύρου είναι οδικά άριστο με ασφαλτοστρωμένους δρόμους που συνδέουν όλα τα χωριά μεταξύ τους αλλά και με την Ερμούπολη. Οι οικισμοί εδώ είναι αναπτυγμένοι τουριστικά, με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οργανωμένες παραλίες.

1 Comment(s)

:
15/09/2014, 12:10:22 PM
Reply

Leave a Comment